bus auto fiets
Menu

Zorgzame buurt

Dekkerswald is in ontwikkeling van een instellingsterrein naar een zorgzame woonbuurt. Een plek waar bewoners naar elkaar omkijken en samen wonen in een natuurrijke omgeving. Zo kunnen we meer voor elkaar betekenen en kan iedereen meedoen. Ook kan de mooie groene omgeving beter in stand worden gehouden. Hieronder lichten we de zorgzame buurt toe.

Het belang van een zorgzame buurt

Nederland telt steeds meer ouderen, die ook nog eens steeds ouder worden. Dat betekent dat de behoefte aan zorg toeneemt, terwijl het aantal zorgmedewerkers niet toeneemt. Daarom kijken we naar woonvormen waarbij mensen elkaar helpen en ondersteunen. De zorgzame buurt op Dekkerswald is daar een voorbeeld van. Met ruimte voor jong en oud. Om samen te leven, te ontmoeten en elkaar soms te ondersteunen. Dát is de toekomst van Dekkerswald.

Moestuin Zorgzame Buurt Dekkerswald

Een wijk waar iedereen kan meedoen

Met Wonen op Dekkerswald zorgen we voor een omgeving waar bewoners naar elkaar omkijken. Een wijk met plekken waar mensen elkaar ontmoeten, een praatje maken of een hulpvraag kunnen stellen. De eerste fase bestaat uit ongeveer 200 woningen en loopt tot circa 2030. De jaren daarna zullen nog maximaal 195 extra woningen worden gerealiseerd. De woningen komen deels in bestaande gebouwen en gedeeltelijk komt er nieuwbouw.

Er komt een breed woningaanbod in diverse prijscategorieën. Van koop tot huur en met zowel appartementen als grondgebonden woningen. Zo is er straks voor iedere woonwens een passende woning en ontstaat er een gevarieerde wijk waar iedereen kan en mag meedoen.

Hoe gaat dat in de praktijk?

In een zorgzame buurt kijken bewoners een beetje naar elkaar om. Dat betekent niet dat ze elkaar echt zorg moeten verlenen, maar wel in het dagelijkse leven elkaar ondersteunen. Dit kan op verschillende manieren: van een ommetje maken tot het samenwerken in een moestuin.

Er moeten in een zorgzame buurt genoeg mogelijkheden zijn om elkaar te ontmoeten. Daarom kijken we bij Wonen op Dekkerswald verder dan het bouwen van woningen. Door heel de wijk komen er mogelijkheden voor ontmoeting en verbinding tussen de wijkbewoners.

Voorbeelden zorgzame buurt

  • Een centrale plek in de wijk waar bewoners elkaar ontmoeten. Om samen te koken, te eten of mee te doen aan activiteiten;
  • In een gezamenlijke moestuin kunnen bewoners met groene vingers elkaar vinden. Ook stimuleert de moestuin gezonde voeding en bewust omgaan met eten;
  • Een beweegroute door de wijk. Voor jong en oud. Omdat bewegen leuk en gezond is. Ook nodigt het uit om elkaar te ontmoeten en ondersteunen;
  • Ook is er in de zorgzame buurt ruimte voor eigen ideeën. Want bewoners weten vaak zelf het best waar behoefte aan is.

Lees meer over 

de historie van het plan

Meer weten over de locatie?

Lees hier verder

Nieuwsbrieven

Vanuit de werkgroep 'De zorgzame buurt' worden er periodiek nieuwsbrieven verstuurd over de ontwikkelingen en initiatieven van deze werkgroep. Hieronder vind je deze nieuwsbrieven. 

Nieuwsbrief maart 2024
Nieuwsbrief juli 2024
Nieuwsbrief november 2024 NL, Nieuwsbrief November 2024 UA

Sluit en geef nog een woning op
{{interestList.plots.length}}
{{plot.PlotNr}}. {{plot.PlotType}}

Tip:
Voeg meerdere
woningen toe

Update

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven?

Wil jij het laatste nieuws over Wonen op Dekkerswald direct in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor

de nieuwsbrief!